Brand Veilig Leven

Omdat de overheid de zelfredzaamheid van de burgers wil vergoten is er een landelijke campagne ontwikkeld: Brandveilig Leven.

Het doel van deze campagne is de burger meer bewust te maken van de gevaren welke brand met zich mee brengen en welke maatregelen de burger zelf kan treffen om het risico brand zo klein mogelijk te maken. En als er dan onverhoopt toch brand in de woning ontstaat dat de bewoner snel gealarmeerd wordt waardoor hij/zij de mede bewoners kan alarmeren en een veilig heen komen kan zoeken en de brandweer kan alarmeren.

Het motto van deze campagne is. Rookmelder redden levens.

Waarom deze campagne?

Vroeger duurde het ca. 10 minuten voordat een beginnende brand uitgroeide tot een complete kamer brand. Nu met de hedendaagse inrichtingen en extra isolatie kan een brand al binnen 2 minuten uitgroeien tot een brand welke voor de bewoners niet meer te blussen is. Het is dus van groot belang dat de bewoner is een vroeg stadium wordt gealarmeerd bij een beginnende brand.

Wat helaas niet wordt vermeld in deze campagne is dat door bezuinigingen het langer kan duren voordat de brandweer ter plaatse kan zijn. 

Brand is niet het enige gevaar, Koolmonoxide (CO) vergiftiging komt steeds vaker voor. Een oude geiser, slechte ventilatie, een gashaard in de woonkamer allemaal mogelijke oorzaken tot een verhoogd CO gehalte in de leefomgeving. 

In keukens van restaurants kunnen, waar continu grote fornuizen aan staan of open vuren voor grilplaten is, de boosdoeners zijn voor verhoogd CO gehalte. De aanwezigheid van CO melders in deze ruimte is dan geen overbodige luxe.

Koolmoxide vergiftiging is dus niet alleen iets wat voorkomt in oude woningen. 


Laat u informeren over de risico’s van Brand en CO in uw situatie en maak direct een afspraak met ons.