Politie Keurmerk Veilig Wonen

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen is een keurmerk voor woningen die voldoen aan een aantal eisen op het gebied van inbraakpreventie en sociale veiligheid. De werking is simpel. De eisen die het keurmerk stelt, zorgen ervoor dat een inbreker langer de tijd nodig heeft om een woning binnen te komen.

Het inbreken in een slecht beveiligde woning duurt vaak maar 30 seconden. Een crimineel bedenkt zich dus wel twee keer voor hij een woning probeert te betreden als dat is voorzien van het Politiekeurmerk. De crimineel herkent deze woning aan de goede sloten, verlichting en PKVW-raamsticker.

Woningen met het Politiekeurmerk Veilig Wonen hebben aanzienlijk lagere kans op een geslaagde inbraak (wel tot 90 procent!). Het Politiekeurmerk Veilig Wonen draagt daarnaast bij aan de sociale veiligheid in wijken.

Vandalisme en overlast nemen af en dat heeft een positief effect op de kosten voor herstel van schade en slachtofferhulp. Het Politiekeurmerk staat voor een veilige woning in een veilige wijk.

Inbrekers hebben verschillende werkwijzen om woningen binnen te komen. Hieronder staat een overzicht met de meest voorkomende inbraakmethoden en hoe u deze het beste kunt voorkomen. Heeft u vragen of wenst u advies neem dan gerust contact met ons op. Wij zullen uw vragen graag beantwoorden.


Openbreken van deur of raam

Bijvoorbeeld met een breekijzer of schroevendraaier.

Voorkomen door: goed hang- en sluitwerk in stevige kozijnen te plaatsen. Neem contact met ons op voor advies.

Gaatjesboormethode

Onder het slot wordt een gat geboord. Vervolgens wordt met behulp van een geprepareerd voorwerp de sleutel, die de bewoners in het slot hebben laten zitten, omgedraaid.

Voorkomen door: raamboompjes plaatsen die met een sleutel afsluitbaar zijn, en deze ook consequent afsluiten. Sleuteltjes uit de sloten verwijderen.

Flipperen

Met een bankpasje wordt aan de buitenkant de sleuf van het slot terug gedrukt.

Voorkomen door: de deur altijd op slot te draaien, of een beveiligingsstrip te plaatsen.

Hengelen

Met een stuk ijzer wordt door de brievenbus aan de deurklink gehengeld.

Voorkomen door: de deur op slot te draaien en eventueel een brievenzak of brievenbusafschermer te plaatsen.

De Bulgaarse methode

Een cilinder die uit het slot steekt, wordt met een tang afgebroken.

Voorkomen door: veiligheidsbeslag te plaatsen waardoor de cilinder maximaal 3 mm uitsteekt.

Inbraak via bovenlichtjes

Bovenlichtjes zijn de kleine raampjes veelal boven een ander (draai)raam.

Voorkomen door: hang- en sluitwerk volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen te plaatsen. Een barrièrestang is vaak praktisch, omdat u dan het raam open kunt laten staan als u weggaat. Zorg er wel voor dat de maximale opening minder dan 15 cm is.

Ingooien ruit

Inbrekers gooien met een steen (of ander zwaar voorwerp) een ruit in

Voorkomen door: waardevolle spullen uit het zicht te halen, zodat een dader minder aanleiding ziet een steen door een ruit te gooien. Fysiek is deze methode natuurlijk moeilijk tegen te gaan.

Kerntrekken

Een cilinder wordt uit de deur getrokken door er een schroef in te draaien en mechanisch druk op te bouwen.

Voorkomen door: het plaatsen van veiligheidsbeslag SKG drie sterren ® met cilindertrekbeveiliging of een cilinder SKG drie sterren ®.

De babbeltruc

Personen proberen door middel van een smoes het huis binnen te komen

Voorkomen door: niet zomaar iemand binnen te laten en eventueel een stevige kierstandhouder voorzien van SKG-vinkje op de deur te plaatsen.

Insluipen

Inbrekers maken gebruik van een openstaande deur of raam

Voorkomen door: altijd deuren en ramen te sluiten en sleutels uit de sloten te halen en uit het zicht op te bergen.